Autocross Hallum maakt zich op voor “Dirt Weekend”

Het is alweer 60 jaar geleden dat de eerste autocross in Hallum werd georganiseerd. Aan de rand van het dorp ter hoogte van de Cannegieterstrjitte was in 1959 de eerste kennismaking met autocross in Friesland. Op deze eerste cross waren ca. 12 deelnemers, bijna allemaal afkomstig uit Noord Holland, waar deze autosport al werd beoefend. Het evenement trok zoveel publiek uit het dorp en omstreken, dat de initiatiefnemers besloten om er een jaarlijks evenement van te maken.

  Eerste cross in Hallum (bron: Tresoar).

Nu in 2019 is de autocross van Hallum een begrip geworden in Friesland en daarbuiten. Maar liefst ca. 200 deelnemers staan aan de start op zaterdag 31 augustus a.s. En het wordt een bijzondere editite deze 56steautocross in Hallum. De coureurs kunnen zich twee dagen uitleven in deze tak van autosport. Op zaterdag 31 augustus is de eerste dag op het circuit aan de Zuidermiedweg in Hallum en het gehele deelnemersveld verplaatst zich op zondag 1 september naar speedway Blauwhuis waar de tweede dag wordt verreden. Op beide dagen komen de volgende klassen aan de start: FAC 1600, Rodeo, F2 junioren en de F1 stockcars. Alleen in Hallum komen de Vrije Standaard en de Alderwetske klasse aan de start. Zowel in Hallum als Blauwhuis worden dagfinales verreden, waar een goed gevulde prijzenpot voor de winnaars klaar ligt. In de manches zijn er veel premies beschikbaar gesteld door de plaatselijke ondernemers.

Daarnaast is er voor de Stockcar F1 klasse dit weekend nog een bokaal te winnen. Initiatiefnemer Richard Minnema heeft weer veel sponsors gevonden om deze bokaal extra glans te geven. Over beide dagen kunnen de F1 coureurs punten verdienen om een mooi plekje te bemachtigen voor de grote finale op zondag in Blauwhuis. Een prachtige beker en € 1.000,- is beschikbaar voor de winnaar van de “Stockcar F1 bokaal”.  De Nederlands kampioen en Silverroof winnaar Pieter Langeveld (H155) van Texel zal ook aan de start komen om een gooi te doen naar deze prachtige prijs. Hiervoor zal hij moeten afrekenen met ca. 50 deelnemers in deze klasse.

Na afloop van de autocross in Hallum is er op zaterdagavond een afterparty in de feesttent op het rennerskwartier met live muziek van zanger Jelle Jitze. Voor de deelnemers en hun technische staf  is er de mogelijkheid om te overnachten in Hallum op het rennerskwartier. Zij kunnen dan zondagochtend op tijd vertrekken naar Blauwhuis voor dag 2 van het “Dirt Weekend” .

Op vrijdag 30 augustus is er voorverkoop van toegangskaarten met een leuke korting in dorpshuis  “It Trefpunt”  aan de Singel in Hallum. Er zijn dan ook enkele crossauto’s aanwezig om alvast wat sfeer te proeven. De start van de cross is op zaterdag 31 augustus om 11.00 uur ’s morgens aan de Zuidermiedweg te Hallum. Kom op tijd want het belooft een spektakel te worden, dat u niet wilt missen!